dilluns, 30 de març del 2015

setmana santa !


UNA MICA D’HISTÒRIA:
Camprodon (Ripollès) 75 SOLDATS ROMANS
És molt difícil precisar la data exacta de la implantació de la Processó dels Sants Misteris a la vila de Camprodon, sempre es parla de “temps immemorials”.
A l’any 1867 ja consta la celebració de la Processó del Dijous Sant, amb la desfilada d’imatges i improperis i, per què no, es parla de soldats romans que, de ben segur, sortien a acompanyar la Processó. Això sí, la tropa era reduïda.
Arribada la Guerra Civil, la Processó deixà de fer-se, ja que tant les imatges com tot el material, fou destruït.

Acabada la guerra, i a l’any 1940, es va tornar a posar en marxa l’organització de la Processó. Es formà una comissió encarregada de recuperar la Processó i amb el suport general de la població es va posar el màxim d’interès per tal que la Processó pogués tornar a tenir l’esplendor de temps passats.
Els més rics van regalar els Passos, i les confraries i les famílies varen pagar els seus, reposant any darrere any tot el material desaparegut i destruït en l’enfrontament armat, i van arribar a reconstruir-lo igual o millor que abans.
En els anys 40, ja hi havia tropa de soldats romans i banda, amb el seu centurió abanderat i el capità manaire, escortats enmig d’una tropa de 12 soldats.
L’11 de març de 1945 a la fulla parroquial ja es va fer esmena la restauració dels vestits de soldats romans tot dient:
Procesión de Semana Santa: Plácenos anunciar que la Junta de esta Procesión confiando en la generosidad de los fieles y en el entusiasmo que siente la Parroquia para dicha Procesión, ha acordado restablecer para este año “Els armats” o “Manaies” a cuyo fin ha encargado un hermoso proyecto de soldado romano, que en breve será expuesto al público, para que su restablecimiento sea hecho con todo el decoro y perfección que nuestra Procesión exige. La Junta espera de la generosidad de todos, una limosna, que en su día pasará a recoger.
Durant l’any 1969, i per motius poc clars es decidí deixar de celebrar-la i es va tornar a suspendre la Processó de Camprodon. L’any 1987 i després de disset anys sense Processó, un grup de vilatans molt entusiastes va projectar desempolsinar una tradició que havia quedat molt soterrada feia una colla d’anys i que formava part d’un patrimoni traspassable de pares a fills.
Aquesta circumstància fou la que va animar a l’execució d’una de les empreses que, per la seva envergadura, semblava del tot impossible, donada la importància social i econòmica que suposava.
Peça clau en aquesta recuperació fou el nostre, fins l’any passat, rector de la vila Mn. Joan Soler i Martin, que va saber unir a tot un poble i aconseguir que la Processó de Camprodon fos un acte professional, religiós i cultural. Paràmetres que configuren la fórmula idònia per sentir-se orgullós del saber fer de tot un poble.
Ara, a l’any 2000 podem assegurar que la nostra Processó està del tot consolidada amb un saber fer esborronador, tant per part de soldats romans com de tots els participants a la Processó dels Sants Misteris.
La formació del nostre Maniple és nombrosa i es composa de dues optiades, la I optiada està formada per 45 soldats romans amb abanderats, signes, lictors i un masser, juntament amb els seus respectius comandaments.
La II optiada la formen 32 soldats romans de banda de música, que es desglossa en 15 cornetes inclòs el botzinari, 12 timbalers i 3 bombos.
Tot el Maniple està integrat dintre de la Organització de la Processó dels Sants Misteris.
No obstant això, existeix un reglament de règim intern que marca les pautes a seguir principalment en allò que fa referència a la Secció de Vestes i al Maniple de Soldats Romans de Camprodon.

antonia !!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada