divendres, 29 de juliol del 2016



El Govern ha acordat aquest dimarts declarar bé cultural d'interès nacional el nucli de Beget, al municipi de Camprodon (Ripollès), en la categoria de conjunt històric, i la capella de la Sang de Lleida (Segrià), en la categoria de monument històric.

El conjunt històric de Beget destaca per la significació històrica urbanística, arquitectònica, tipològica i ambiental i conté edificis, espais i carrers històrics que expliquen l’evolució del poble al llarg de 800 anys. La capella de la Sang està ubicada al sector sud del nucli antic de Lleida i ofereix una imatge paisatgística d'interès dins el seu marc urbà. La consideració de bé cultural d’interès nacional amplia el nivell de protecció que ja tenien aquests elements arquitectònics en àmbit local.

Es té constància documental de l’existència del topònim de Beget des de l’any 959, si bé l’actual nucli de població es va originar després de la reconquesta. L'any 1013, el monestir de Sant Pere de Camprodon hi va construir una església. Va ser un municipi independent fins al 1969, quan va passar a ser adscrit a Camprodon i a la comarca del Ripollès.

La capella de la Sang rep el seu nom de la Congregació de la Puríssima Sang. L’any 1803, aquesta Congregació va adquirir l’antiga església del convent dels hospitalers de Sant Antoni, en la qual destaca la portalada renaixentista del segle XVI, atribuïda per alguns a Damià Forment i per altres al seu deixeble Gil de Morlanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada